zondag 27 oktober 2013

Cinnamon rolls

Ik plande al sinds onze terugkeer uit Amerika om zelf eens cinnamon rolls te maken. Geproefd en meer dan goedgekeurd in NY, hard naar verlangd terug in ons Belgenlandje. Hoog tijd dus om de oven aan te zetten en eraan te beginnen.

Ingrediënten:
  • 550 g bloem
  • 50 g suiker
  • 170 ml lauwe melk
  • 23 g verse gist
  • 4 eieren
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • Een snuifje zout
  • 120 g bruine suiker
  • 5 g kaneelpoeder
  • 60 g boter op kamertemperatuur (niet om bij het deeg te voegen, maar voor de kaneelvulling)
  • 250 g poedersuiker
  • 50 ml melk 
Bereiding:
  • Doe de bloem, suiker, eieren, boter en zout in de mengkom van je keukenrobot
  • Meng de lauwwarme melk met de verbrokkelde gist en voeg, nadat de gist volledig is opgelost in de melk, het mengsel toe aan de mengkom
  • Laat kneden met de deeghaak van de keukenrobot
  • Neem het deeg uit de kom en kneed nog handmatig even door tot het deeg zacht aanvoelt en terugveert bij het aanraken
  • Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met keukenfolie en laat anderhalfuur rijzen (op een tochtvrije plek, dichtbij de chauffage is ideaal)
  • Breek de eerst rijsfase af door het deeg uit de kom te halen en plat te slaan
  • Snijd het deeg in 2 delen. Bestuif het werkblad met bloem en rol een deel van het deeg uit tot een grote rechthoek
  • Wrijf de helft van de 60 g boter uit op het deeg en strooi hierover de helft van het bruine suiker-kaneelmengsel
  • Rol het deeg op tot een lange worst en snij het in gelijke stukken (je kan dus zelf de grootte van de cinnamon rolls gaan bepalen)
  • Doe dit ook voor het tweede deel van het deeg
  • Zet de cinnamon rolls in een ingevette ovenschaal en dek deze opnieuw af met keukenfolie
  • Laat de rolletjes opnieuw rijzen, ongeveer een uurtje
  • Bak de rolls 20 minuuten af in een oven van 200°C
  • Zeef de poedersuiker en voeg er de melk aan toe om het glazuur te maken
  • Nadat de cinnamon rolls afgekoeld zijn, giet je het glazuur over de rolletjes

 En zo wanen we ons even terug in The Big Apple!

Smakelijk! 

7 opmerkingen:

  1. Als je nog van die proevertjes hebt, stuur maar door ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. die 50ml melk is dat de melk voor bij het deeg of voor bij de glazuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De melk en poedersuiker dat is inderdaad voor bij het glazuur :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoeveel melk gebruik je dan om de gist in op te lossen?

      Verwijderen