donderdag 22 november 2012

Maffiaballetjes van Jeroen Meus

Vorig weekend was het nog eens zover: ik maakte de héérlijke "maffiaballetjes" van Jeroen Meus nog eens klaar.

Wie ze nog nooit gemaakt heeft, weet niet wat ie mist! Dit is echt een superlekker gerechtje dat zowel jong als oud zal smaken. Voor wie ook wil smullen, volgt hier het receptje van Meus (met hier en daar een aanpassing/aantekening van mezelf)

Ingrediënten:

Voor de balletjes:
  • 1 grote ui 
  • 1 teentje look
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse oregano
  • 800 g gemengd gehakt (kalfs-varken)
  • 1 ei
  • 1 blaadje verse salie
  • 4 eetlepels paneermeel
  • olijfolie
  • 1 klontje boter
  • zout
  • peper 
Voor de saus:
  • 1 grote ui
  • 2 sneetjes gezouten spek
  • 1 bakje kerstomaten
  • 800 g tomatenvlees of passata (blik of brik)
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel sambal
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse oregano
  • rode wijn
Ook nodig:
  • 400 g penne
  • 2 bolletjes mozzarella (buffelmozarella)
  • 1 bussel basilicum

Bereiding:
De balletjes :
  • Hak de rozemarijn, oregano en salie fijn (als je geen verse kruiden in huis hebt, kan je ook de gedroogde versie gebruiken, maar de smaak is toch een tikkeltje anders)
  • Stoof de versnipperde ui en geplette look aan in een beetje olijfolie 
  • Doe het gehakt in een mengschotel voeg het ei, het paneermeel, de versnipperde kruiden en de gestoofde snippers ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met voldoende peper van de molen en zout. 
  • Rol balletjes van het gehakt en bak de balletjes zodat ze een goudbruin korstje krijgen.
  De saus:
  • Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en stoof deze aan op een matig vuur.
  • Voeg er geplette knoflook aan toe, een theelepel sambal en het gezouten spek dat je in fijne stukjes hebt gesneden. Laat alles even verder stoven.  
  • Na een paar minuutjes blus je dit mengsel met een bodempje rode wijn.
  • Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenpulp aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zo’n kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur.
     
  • Snij de kleine kerstomaten in halfjes en voeg ze toe aan de pruttelende saus.
  • Kook ondertussen de penne beetgaar in gezouten water, zoals aangegeven op de verpakking.
  • Laat de penne uitlekken en stort de pasta in een ruime ovenschotel
     
  • Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Vis er de takjes kruiden uit.
  • Zet de ovengrill op
     
  • Snij het bolletje buffelmozzarella in dikke sneetjes en verdeel ze royaal over de schotel.
     
  • Schuif de schotel onder de hete grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.
     
  • Werk de schotel af met enkele blaadjes verse basilicum.
Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen