zondag 6 april 2014

Risotto met erwtjes, chorizo en sint-jakobsnootjes

Gisteren was het nog eens tijd om te experimenteren in de keuken. Ik hou ontzettend van de eerlijke en pure Italiaanse keuken, maar aan sommige recepten durfde ik me tot nu toe niet te wagen. Risotto is er zo eentje van. Tot gisterenavond...

Ingrediënten:
  • 200 g risottorijst
  • 6 dl groentebouillon
  • 200 g diepvrieserwten
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 100 g chorizo (stuk)
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • verse munt 
  • boter
  • peper & zout
  • 12 sint-jakobsnootjes (3 per persoon)
  • 1 scheutje olijfolie
Bereiding:
  • Pel de ui en snipper die zeer fijn. De helft ervan gebruik je voor de risotto.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof daarin de helft van de gesnipperde ui.
  • Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat de korrels kort mee bakken. Roer in de pot en schenk er vervolgens de groentebouillon bij. (1/3 rijst, 2/3 bouillon.)
  • Zet het vuur zachter en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen, zonder in de pot te roeren. Controleer regelmatig het resultaat.
  • Neem een andere pot en smelt er een klontje boter in, op een matig vuur.
  • Plet de look en stoof  samen met de rest van de stukjes ui  in de hete boter.
  • Snij het stukje chorizo eerst in dikke schijfjes en vervolgens in zeer kleine blokjes. Voeg ze bij de ui.
  • Roer in de pot en voeg na een minuutje de erwten toe. Voeg de laurier en de tijm toe. Laat de erwten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur.
  • Wanneer de rijst gaar is voeg je er een klontje boter aan toe en de gestoofde erwtjes met chorizo. Roer voorzichtig in de risotto, tot de boter gesmolten is.
  • Rasp de Parmezaanse kaas erbij, en roer de risotto nog een keer met de nodige voorzichtigheid.
  • Zet een pan op een stevig vuur. Doe er een klontje boter in, samen met een scheutje olijfolie.
  • Kruid de sint-jakobsnootjes met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
  • Schroei de sint-jakobsnootjes in de gloeiend hete pan. Bak ze telkens 1 minuut aan de boven- en onderzijde. Het nootje moet binnenin nog een beetje glazig blijven. 
  • Spoel de blaadjes verse munt en snipper ze fijn.
  • Meng de munt met de risotto en kruid bij met peper en zout

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen