zaterdag 15 november 2014

Quiche Margherita à la Meus

Er zijn zo van die weken dat je bruist van energie! Weken die stampvol zitten en waar je dan toch nog tijd kan vinden/maken om nieuwe dingen uit te proberen. Ik heb zo'n weekje achter de rug. De agenda stond tsjokvol, buiten de zalige vrije dag op dinsdag, en toch vond ik de tijd om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken en achter de naaimachine te kruipen.

Op die zonnige 11 November, terwijl "het lief" lustig verder kluste aan de zolderverdieping, besloot ik hem met een speciale lunch te verrassen. Enkele weken ervoor had ik Jeroen Meus een heerlijke quiche margherita zien maken en dat moest ik ook proberen!

Ingrediënten:
  • 1 vel bladerdeeg
  • 300 g chorizo
  • 250 g kerstomaten
  • 40 g pijnboompitten
  • 6 eieren
  • 3 1⁄2 dl room
  • 250 g mozzarella
  • 100 g gemalen Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout
  • 100 g rucola
  • blaadjes verse basilicum
  • 1 scheutje fijne olijfolie 
  
Bereiding:
  • Smeer het bakblik in met een beetje boter en bepoeder de vetstof met een beetje bloem.
     
  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
     
  • Drapeer het bladerdeeg in het bakblik en druk het voldoende aan in hoekjes en kantjes.
     
  • Neem een vork en prik honderden gaatjes in het vel bladerdeeg.
     
  • Plaats een tweede bakblik bovenop het deeg en stort er baklinzen of bakgewichtjes in. 
  • Bak de quichebodem ‘blind’ gedurende 30 minuten, in de hete oven van 180°C.
     
  • Kluts ondertussen de eieren in een mengschaal en voeg de room toe. Kruid met peper van de molen en een flinke snuif zout. Meng alles met de garde tot je een egale mix krijgt.
     
  • Snij het stuk chorizo in blokjes van een centimeter breed.
     
  • Verhit een pan (met anti-aanbaklaag) op een matig vuur en strooi er de pijnboompitten in. Rooster ze goudbruin, terwijl je de pan regelmatig even opschudt.
     
  • Zet de geroosterde pitjes opzij en doe de blokjes chorizo erin. Bak deze in een paar minuten zacht-krokant.
     
  • Spoel de kerstomaten en halveer ze.
     
  • Snij de bol mozzarella in hapklare stukken.
     
  • Snij de randen van het gebakken bladerdeeg bij na het blind bakken door gebruik te maken van een broodmes.
     
  • Schep de stukjes gebakken worst in de voorgebakken quichebodem.
     
  • Verdeel er de helft van de halve kerstomaatjes in, samen met de stukken mozzarella.
     
  • Giet de mix van ei en room in de bodem, strooi er 2/3 van de geroosterde pijnboompitten over en eindig met een laag vers geraspte Parmezaanse kaas.
     
  • Bak de quiche zo’n 40 minuten in de oven van 180°C.
     
  • Bereid intussen een slaatje van gewassen rucola, de rest van de kerstomaten, pijnboompitten en wat verse basilicum. Schenk er wat fijne olijfolie over en kruid de sla met peper, zout.
     
  • Ontvorm de warme quiche. Werk voorzichtig en leg de quiche omgekeerd op een groot plat bord. Tuimel ze nadien op een tweede bord of een serveerschotel.
     
  
Ik deed ook nog een klein beetje witte wijnazijn bij het slaatje om een lekker frisse toets te geven. Ondanks het blind bakken van het bladerdeeg, hadden de tomaatjes en mozarrella mijn bodem toch nog een beetje vochtig gemaakt. Maar het was allemaal superlekker hoor! En ook de dag erna in de lunchtrommel werd deze quiche meer dan gesmaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen