zondag 30 november 2014

Pistachebrownie met frambozencoulis

Vrijdag kregen we bezoek en mocht ik nog een beetje experimenteren in de keuken. Met orders van "het lief" om het een beetje rustig aan te doen met de babybuik, besloot ik om van het dessert het orgelpunt van de avond te maken.

Ik koos voor een recept van Michaël Vrijmoed: Pistachebrownies met frambozencoulis, frambozensorbet, gecrushte pistaches en (voor de niet-zwangeren in het gezelschap) sabayon.

Ingrediënten (voor 8 personen):
  • 8 eieren
  • 1 el pistachepasta (niet overal te verkrijgen, wel in delicatessenzaken of gespecialiseerde bakwinkels)
  • 250 g ongezouten boter
  • 350 g bloemsuiker
  • 125 g gezeefde bloem
  • 170 g amandelpoeder
  • 20 g pistachenootjes
voor de coulis:
  • 100 g frambozen
  • 1/2 citroen
  • 1 tl suiker
  • enkele blaadjes basilicum
voor de sabayon:
  • 3 eierdooiers
  • 6 halve eierdopjes witte wijn
  • 1 tl pistachepasta
  • 3 el suiker
Bereiding:
  • Klop de eieren (voor de brownie) op met bloemsuiker. Voeg stelselmatig de zachte boter en de pistachepasta toe.
  • Nadat de ingrediënten luchtig opgeklopt zijn, spatel je er het amandelpoeder door en vervolgens de gezeefde bloem.
  • Meng goed.
  • Stort het deeg uit in een vuurvaste ovenschaal bedekt met bakpapier.
  • Bak de brownie 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C. (het recept zegt 20 minuten, maar ik heb het 45 minuten in de oven moeten laten vooraleer de brownie voldoende gebakken was. Begin met 20 minuutjes en als dit niet voldoende is doe je er telkens 5 minuutjes bij totdat de brownie voldoende gebakken is.)
  • Maak ondertussen de frambozencoulis en mix de frambozen met het sap van een halve citroen, de suiker en enkele blaadjes basilicum tot een gladde coulis.
  • Haal de coulis vervolgens door een zeef en zet in de koelkast.
De brownie en de coulis kan je gerust op voorhand klaarmaken zodat je net voor het serveren enkel nog de sabayon moet kloppen.
  • Klop de sabayon door eerst de eierdooiers te mengen met de wijn, voeg daarna de suiker en pistachepasta toe en klop de sabayon op door op een laag vuurtje in een acht te kloppen.
  • Snij de brownie voor het serveren in mooie gelijke stukken. Dresseer samen met een lepel frambozencoulis, verse frambozen, fijngehakte pistachenootjes een bolletje frambozensorbet. 
  • Overgiet de brownie met een beetje van de sabayon.
Zo krijg je een superlekker dessert dat je bijna volledig op voorhand kan klaarmaken zodat je op de avond zelf niet teveel stress hebt en bij het bezoek kan blijven zitten.

1 opmerking: