dinsdag 5 januari 2016

Stijlvol naar 2016 (met een gouden randje)

Ondanks het feit dat de feestperiode een 'vakantie' is waar er nooit veel gerust kan worden of veel kan worden op uitstap gegaan, kijk ik elke keer weer uit naar het gezellig tafelen met familie en vrienden.

Oudejaar werd dit jaar bij ons georganiseerd en ik wou van mijn tafel dan ook een pronkstuk maken. De tafellopers en servetten maakte ik zelf met een stofje dat ik een tijdje geleden kocht bij Liesellove.


De witte bolletjes werden vergezeld van gouden bolletjes en dus kreeg de tafel voor de rest gouden accenten mee. De theelichthoudertjes, het tafelstuk (gekocht bij florist Dieraert in Zottegem), party crackers en wat Ferrero Rochers (voor de snoepers aan tafel).


Ik denk dat ik best wel trots mocht zijn op de tafel waarmee ik mijn gasten mocht ontvangen.

Dan was het tijd voor het menu. Ik hou van kokkerellen en met kerst of oudejaar sta ik normaal van 's ochtends vroeg tot het moment dat de gasten aankomen in de keuken. Met een man die ziek in bed lag en een rondsluipende baby die overal deugenieterij uithaalt, leek het me echter geen goed idee om lang in de keuken te moeten doorbrengen.

Ik begon al een dagje vroeger met het maken van de soep en de brownie voor het dessert. De rest van het eten kon ik makkelijk klaarmaken op de dag zelf tussen de dutjes van Seppe door.

Op het menu als hapje: blini's met zure room & gerookte zalm, risotto met chorizo, erwtjes & cocquille en om te eindigen een cappuccino van erwt met king krab, garnaaltjes en krokante Serranoham. Om eens iets anders aan te bieden dan altijd maar bubbels of gin tonic als aperitief, combineerde ik beiden in een French 75.

Als voorgerecht stond vitello tonato op het menu. Dit gerechtje kan je volledig op voorhand klaarmaken en dan moet er enkel nog gedresseerd worden.
De soep werd een vichysoise met gerookte paling en zeekraal. Lekker, feestelijk en alweer een gerecht waarvoor de lat niet te hoog gelegd werd en dat snel te maken valt.

Als tussendoortje serveerde ik een passievruchtensorbet op sprankelende wijze om dan verder te gaan met een gevulde kalkoenrollade, een witloofslaatje, kroketjes en een saus van bospaddestoelen. Voor de saus moest er geflambeerd worden en door de open keuken werd al gauw het woord "showcooking" in de mond genomen. Een binnenpretje bij de vriendenkring.
Eindigen deden we in stijl met de Pistachebrownie met frambozencoulis, sabayon en frambozenijs die ik al eerder eens klaarmaakte.
Wij hebben 2016 alvast met stijl ingezet en bij deze wens ik iedereen dit jaar een goede gezondheid (een groot cliché maar oh zo belangrijk), veel liefde en vriendschap, creativiteit, ontspanning...en de rest zullen we ons zelf maar moeten kopen!

1 opmerking:

  1. Wauw! Wat een tafel! Wat een menu! Bij ons is het nog nooit zo fancy geweest :)

    BeantwoordenVerwijderen