vrijdag 3 februari 2017

Appelstrudel met speculaas

Vorige vrijdag was ik met Seppe een dagje én avondje alleen thuis. De man mocht lekker gaan eten met het werk om het nieuwe jaar goed in te zetten. We lieten het hier met ons tweetjes echter niet aan ons hart komen en ik zorgde voor een lekker dessertje: appelstrudel met speculaas (én een lekker bolletje ijs).
Ingrediënten:
  • 2 jonagolds
  • 1 rechthoekig vel bladerdeeg (of een rond dat je zelf kan bijsnijden)
  • 100 g speculaas
  • 1 ei
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 1 snuifje speculaaskruiden
  • 1 klontje boter
  
Bereiding:
  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in grote stukken. Smelt een klont boter in een pot op een matig vuurtje. Wanneer de boter licht begint te kleuren, voeg je de stukken appel toe.
  • Laat het fruit enkele minuten rustig bakken. Voeg de zaadjes van een vanillestokje toe en strooi de vanillesuiker over het fruit.
  • Strooi eveneens de speculaaskruiden over de appelen, roer en zet op een zacht vuurtje. Zorg ervoor dat de appelmoes voldoende "droog" is.
  • Zet de gestoofde appeltjes van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Doe de speculaasjes in een vijzel en stamp ze tot kruimels.
  • Scheid het ei en doe de dooier in een schaaltje met een scheutje lauw water. Klop het eigeel los.
  • Leg het vel bladerdeeg op bakpapier en een vlakke ovenschaal. 
  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Verdeel het bladerdeeg (denkbeeldig) in 3 gelijke delen. Schep 4/5e van de speculaaskruimeltjes op het middelste deel en verdeel gelijkmatig over de hele lengte. Lepel de appeltjes op de koekjeskruimels.
  • Maak met een mes diagonale insnijdingen in het linkse en rechtse deel bladerdeeg in visgraatmotief. Vlecht de flapjes bladerdeeg over de appelvulling heen. 
  • Strijk de appelstrudel in met het eigeel en strooi tenslotte het restje speculaaskruimels over het gebak.
  • Schuif de strudel in de oven en bak 30 minuten tot het gebak goudbruin is.
  • Je kan het gebak warm of koud serveren. De Oostenrijkers serveren graag met versgeklopte slagroom. Zelf ben ik hier niet zo'n fan van en dus aten wij de appelstrudel met een lekker bolletje vanilleijs.
 
Voila, en zo was het niet alleen de partner die kon genieten van culinair lekkers!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen