donderdag 29 mei 2014

Aardappelcakes met pittige gehaktvulling

Deze week probeerde ik een nieuw gerechtje uit van Jeroen Meus, de aardappelcakes met gehakt. Een superlekker gerechtje dat kan gegeten worden samen met een slaatje als lunch of als bijgerecht bij het avondeten.

Ingrediënten:
  • 1 kg loskokende aardappelen
  • olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1⁄2 rode chilipeper
  • 1⁄2 bussel koriander
  • 250 g gemengd gehakt
  • een snuifje garam masal
  • peper
  • zout
  • 4 eetlepels bloem
  • een klontje boter
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de aardappelen in een ovenvaste schaal, smeer ze in met een laagje olijfolie en laat ze een uurtje in de oven staan om ze te poffen.
  • Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snipper ze zo fijn mogelijk. Pel de look en plet de teen tot pulp. Verwijder de pitjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote braadpan. Bak het gehakt terwijl je het prakt met een vork zodat het in brokjes uiteenvalt.
  • Zodra het vlees gekleurd is, voeg je de snippers sjalot, de puntjes rode chilipeper en de geplette look toe. Kruid het mengsel met een snuifje garam masala, een beetje peper en zout. Laat het mengsel nog even bakken en zet het vuur af.
  • Schil de gepofte aardappelen. Neem een mengschaal en zet er de passe-vite boven. Draai alle geschilde aardappelen erdoor. Voeg naar smaak een beetje zout toe en meng.
  • Giet het gekruide gebakken gehakt in een tweede mengschaal. Doe er een handje gepureerde aardappelen bij. Snipper de koriander fijn en meng het onder het gehakt.
  • Rol kleine stevige balletjes van het gehaktmengsel. Ze mogen een diameter hebben van 3 tot 4 centimeter.
  • Geef de balletjes nu een jas van aardappelpuree. Neem een portie puree in de hand en plaats een balletje gehakt in het midden. Kneed de aardappelpuree nu met zorg rond het vleesballetje. Plat de bollen een beetje af. Dan krijg je broodvormige cakes van zo’n 6 tot 8 centimeter breed.
  • Doe wat bloem in een schaal en bepoeder de aardappelcakes zorgvuldig.
  • Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur en bak de cakes langs beide zijden goudbruin.
  • Enkele minuten later kan je de warme cakes serveren.
  
Het pittige gehaktmengsel is zo lekker dat ik al bijna de halve kom had "geproefd" vooraleer ik het in de aardappelcakes kon stoppen. Ook volledig afgewerkt is het smullen geblazen! Wij aten de aardappelcakes met een slaatje van rucola.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen