zondag 4 mei 2014

Aardbeientaart

De tijd van de aardbeien is weer aangebroken, mijn absoluut favoriete seizoen! De zon begint te schijnen, de bloemetjes bloeien, tijd voor ijsjes en lekker fruit....én aardbeientaart. Maar dan wel lekkere aardbeientaart met créme suisse in plaats van die pafferige met slagroom.

Vrijdag maakte ik voor het eerst zelf een aardbeientaart en deze viel in de smaak bij de gasten en vooral bij mezelf. Enig minpuntje...er mochten nog meer lekkere aardbeitjes op!

Ingrediënten:
  • 250 g patisseriebloem
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 90 g bloemsuiker
  • 30 amandelpoeder
  • 1 ei
  • een snuifje zout
  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 5 dl melk
  • 50 g puddingpoeder
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 dl room 
  • 500 g aardbeien
Bereiding:
  • Doe de malse boter in de mengschaal van de keukenrobot en laat rustig draaien
     
  • Voeg de bloemsuiker toe en zodra de beide ingrediënten goed gemengd zijn gaat ook het ei erbij
  • Dan is het tijd voor het amandelpoeder. Voeg na een minuut de bloem toe, schep ze beetje bij beetje in de mengpot en laat de machine draaien tot je een homogeen deeg krijgt
     
  • Voeg tenslotte een snuifje zout toe, laat de machine nog kort draaien
     
  • Schep het deeg uit de pot, kneed even, rol het tot een bol en verpak het deeg in een vel vershoudfolie. Leg de bal minstens een uur in de koelkast
  • Verwarm de oven voor tot 180°C
     
  • Wrijf de taartvorm in met een beetje boter. Bepoeder de vorm nadien met een laagje bloem. Zo zal je de taart na het bakken gemakkelijk kunt losmaken
     
  • Strooi ook wat bloem op het werkvlak en rol de gekoelde bal deeg uit tot een grote lap van ongeveer 5 millimeter dik
     
  • Bekleed de taartvorm met het vel kruimeldeeg, dit lukt het makkelijkste als je het deeg rond de deegrol rolt. Druk het stevig aan in de randjes en snij of druk de overtollige stukjes deeg weg
     
  • Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een vel bakpapier. Giet baklinzen of bakgewichtjes op de bodem en bak de taartbodem blind in de voorverwarmde oven van 180°C, gedurende 25 minuten, tot de bodem goudbruin krokant is.
     
  • Verwijder de baklinzen en hef de taartbodem voorzichtig uit de vorm en laat het gebak afkoelen
  • Meet ondertussen de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een kleine pan op een zacht vuur
     
  • Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe de piepkleine zaadjes en de peul in de melk. Terwijl de melk opwarmt tot tegen het kookpunt geeft de vanille al z'n smaak af
  • Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel
  • Laat de klopper van de machine alles mengen tot een bleke egale 'ruban', waarin alle suikerkorrels zijn opgelost. Voeg nadien het zakje met puddingpoeder toe.Laat de machine alles grondig mengen
     
  • Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk een klein deel ervan bij het eiermengsel. Roer meteen met de garde. Giet nu de hele inhoud van de mengpot in de pan met de rest van de warme melk. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden pudding overhoudt. Dit gaat heel snel dus opgelet dat de pudding niet aanbrandt
     
  • Bedek de banketbakkersroom met een vel vershoudfolie. Leg de folie bovenop de pudding, zodat er geen velletje op komt en aat de pudding afkoelen
  • Week de gelatine in een beker met koud water en klop de volle room half op, tot een luchtig mengsel dat de dikte heeft van yoghurt.
     
  • Knijp het geweekte gelatineblad uit. Verwarm een bescheiden scheutje room in een pan en los het blaadje daarin op. Schenk de room met gelatine bij de half opgeklopte room en roer met de garde.
     
  • Schep afgekoelde banketbakkersroom in delen bij de opgeklopte room. Blijf aan de slag met de garde tot er een gladde, luchtige vanillecrème overblijft. Giet deze 'crème Suisse' in de taartvorm en laat de vulling 2 uur opstijven in de koelkast
  • Spoel de aardbeien vooraleer je het kroontje hebt weggesneden. Laat de vruchten nadien uitlekken
     
  • Bedek de gevulde taartbodem met aardbeien en serveer ze zo vers mogelijk. Je kan eventueel net voor het opdienen nog wat poedersuiker over de taart strooien.
Een beetje meer werk  dan bij de bakker lopen, maar het is het zo meer dan waard! Smullen geblazen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen