zondag 26 oktober 2014

Hete bliksem

De herfst is nu echt begonnen en dus staat er winterkost op het menu. Winterkost die door klein en groot gesmaakt zal worden: hete bliksem.

Ingrediënten:
  • 2 uien gesnipperd
  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 kg jonagold
  • 500 g bloemig kokende aardappel
  • scheutje melk
  • boter
  • suiker
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
Bereiding:
  •  Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af, stamp fijn en maak de puree aan met een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. De puree mag goed vochtig zijn want door in de oven te zitten zal de puree een beetje uitdrogen.
  • Fruit de ui glazig in 25 g boter. Voeg er het gehakt aan toe en bak rul. Kruid met flink wat peper en een beetje zout.

  • Hou een appel apart voor het garnituur. Schil de rest van de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vrij grote stukken. Doe er 1 of 2 eetlepels water bij en stoof de appels onder deksel tot moes. Voeg er suiker naar smaak aan toe. Na een minuutje of 20 zijn de appels zacht genoeg om ze met een houten lepel in kleine stukjes kapot te duwen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C

  • Vet een ovenschaal in en schep er de appelmoes in. Schep daarop het gehakt en dek af met de puree. 

  • Snij de resterende appel met behulp van een mandoline in heel dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs op de puree. Verdeel nog 25 g boter in vlokjes over de schotel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. 
  
Een heel makkelijke ovenschotel, maar oh zo lekker en hartverwarmend op een koude herfst/winteravond!

De naam hete bliksem is afkomstig van het feit dat het gehakt heel erg goed gekruid moet zijn met peper en doordat de ovenschotel heel heet opgediend moet worden. Indien je dit maakt voor kleine kinderen, is iets minder kruiding wel aangewezen uiteraard. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen