zondag 16 december 2012

Tomatensoep met kip, spek en dragon

Bezoek dit weekend en dus tijd om eens iets nieuws op het menu te zetten en uit te proberen: Tomatensoep met kip, spek en dragon naar een recept van mijn favoriete kok, Jeroen Meus. Zoals altijd, heb ik het recept niet volledig gevolgd en krijg je hier dus mijn eigen aangepaste versie

Soep is echt iets makkelijks om klaar te maken, niet veel werk en met een beetje garnituur kan je er toch een smakelijk en feestelijk gerecht van maken.

Ingrediënten:
  • 1 kippenbil
  • snede gezouten varkensspek (ongeveer 1,5 cm dik)
  • 2 l koud water
  • 3 uien
  • 3 wortels
  • 3 teentjes look
  • 800 g tomatenstukjes of gepelde tomaten
  • 140 g tomatenpuree
  • 1 dl room
  • 6 takjes verse dragon
  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestengels)
Bereiding:
  • Stoof de grofgesneden uien en teentjes look in wat boter aan.
  • Maak de wortelen schoon, schil ze en snij ze in grove stukken. Laat meestoven met de ui en look.
  • Spoel de dragon en pluk er de blaadjes af. Hou de steeltjes apart. Hou ook een deel van de dragonblaadjes opzij tot vlak voor het serveren.
  • Maak een kruidentuiltje van laurier, tijm en de takjes van de dragon. Gooi het kruidentuiltje in de pot en stoof het mee met de groentjes.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken met de groenten.
  • Schenk 2 liter koud water bij de groenten en voeg de kippenbil en het spek toe. Het vlees geeft een heel aparte smaak af aan het vlees.
  • Voeg de tomatenblokjes toe (ik gebruik blikken van Elvea)
  • Zet het deksel op de pot en laat de soep een uurtje sudderen op een zacht vuurtje.
  • Schep het vlees en het kruidentuiltje uit de soep alvorens ze te mixen.
  • Zeef de soep na het mixen.
  • Voeg de room toe aan de soep en kruid af met peper en zout.
  • Snij het spek in fijne stukjes, net als het vlees van de kippenbil.
  • Snij de blaadjes dragon fijn
  • Dien de soep op en werk het bord af met wat stukjes spek, kip en dragon erin.

Smakelijk!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen