woensdag 24 december 2014

Sneeuwwitte kerstbûche

Het is weer die tijd van het jaar. De lichtjes fonkelen in de rijkelijk versierde kerstboom, alle kaarsjes van de adventskrans branden en de pakjes liggen al te blinken en te wachten op een nieuwe eigenaar. De kerstperiode is een van mijn favoriete tijden van het jaar. Een tijd waar de hele familie nog eens samen is en kan bijpraten.

Dit jaar stond alles mooi gepland voor zowel kerstavond, kerstdag als oudejaar. Helaas zijn er een paar zeer onverwachte dingen gebeurd waardoor de planning deels in de war werd gestuurd. Maar geen probleem want met de familie en vrienden lossen we dat wel op om het voor iedereen gezellig te maken!

Deze avond vieren we met de dichte familie en daar hoort uiteraard een kerstbûche bij. Op het menu staat de sneeuwwite bûche van het nationale kerstmenu van Jeroen Meus.

Ingrediënten:

Voor de mangovulling:
  • 2 rijpe mango's
  • 2 eetlepels suiker
  • 1⁄2 citroen
  • 7 g gelatine
  • water 
Voor de biscuit:
  • 75 g suiker
  • 75 g zelfrijzende bloem
  • 3 eieren
  • klontje boter
  • snuifje zout
Voor de slagroom:
  • 2 dl room
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel bloemsuiker
Afwerking:
  • 100 g witte chocolade
  • extra bloemsuiker
  • kerstversiering voor op het gebak
(Opgelet: dit is het recept voor een kerstbuche voor 4 personen. Ik maakte er 2 en had voldoende voor beide met het recept voor de fruitvulling zoals hier beschreven evenals het recept van de slagroom. Enkel de biscuit maakte ik dubbel)
Bereiding:

Voor de mangovulling:
  • Schil de mango’s, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een pot, voeg de suiker toe, wat citroensap en een scheutje water. Kook het fruit op een zacht vuur gedurende 20 tot 30 minuten.
  • Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
  • Mix de compote fijn in de blender.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en mix ze door het warm fruit tot ze opgelost zijn. 
  •  Laat de mangopuree afkoelen en opstijven in de koelkast.
 Voor de biscuit:
  • Doe de dooiers van de eitjes in de mengkom van de keukenmachine. Bewaar het eiwit apart.
  • Voeg de suiker toe aan de pot met dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig. (ruban) 
  • Zeef de bloem en spatel ze door het zoete dooiermengsel.
  • Verzamel het eiwit in een (andere) mengkom, voeg een snuifje zout toe en klop het tot een stevig wit schuim.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C.
  • Gebruik een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op een vlakke bakplaat met lage opstaande rand.
  • Spatel het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag. Schep het luchtig beslag op het bakpapier en strijk het egaal uit.
  • Bak het beslag 7 minuten op 200°C.
Voor de slagroom:
  • Doe de room in de mengschaal van de keukenmachine. Voeg de zaadjes van een vanillepeul toe en wat bloemsuiker. 
  • Klop het mengsel tot een luchtige, stevige slagroom.
 Afwerking:
  • Roer de gekoelde en opgesteven mangocompote los. 
  • Verwijder het bakpapier voorzichtig van de dunne lap versgebakken cake. Werk voorzichtig zodat het gebak niet scheurt.
  • Strijk het vel gebak in met een royale laag van de mangocompote. Blijf een paar centimeter weg van de randen van het gebak.
  • Rol het gebak voorzichtig maar toch voldoende strak op. Snij de randen bij met een gekarteld mes en leg de rol op de presenteerschaal, met de ‘naad’ onderaan.
  • Spatel een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol en geef ze de ‘look’ van een sneeuwwitte kerststronk. 
  • Rasp er een laagje witte chocoladeschilfers over en bepoeder de stronk met bloemsuiker. 
  • Versier de sneeuwwitte stronk naar persoonlijke smaak. Bewaar ze koel en droog.
 

  
Ik wens iedereen een heel fijn, gezellig en hartverwarmende kerstfeest! Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen