zondag 3 augustus 2014

Aperitief met ballen!

Hoe weinig Wim Ballieu me ook kon overtuigen om aan het bakken te slaan toen hij het roer overnam van Sofie Dumont voor het programma Goe Gebakken, zo erg ben ik fan geworden sinds zijn Balls 'n Glory concept en gehakballenboek.

Vorige week vrijdag ging ik samen met 2 vriendinnen naar de Gentse Feesten en maakten we een tussenstop bij de nieuwe locatie van Balls 'n Glory in de Arteveldestad. Het bleek nog maar eens een schot in de roos te zijn. De balls met kervel/pancetta en de balls met kippengehakt, maïs en curry vielen ontzettend in de smaak zowel bij mezelf als bij het gezelschap.

Mijn vreugde was dan ook groot toen ik hoorde dat Wim met een nieuw boek bezig zou zijn én er deze week receptjes van hem in Libelle stonden. Als abonnee krijg ik het tijdschrif op woensdag al in de bus en onmiddellijk werd duidelijk dat enkele van deze gerechtjes snel op mijn tafel zouden verschijnen.
De aperoballetjes op een stokje vielen me onmiddellijk op en ik besloot deze gisterenavond klaar te maken. Terwijl "het lief" verder de zolder aan het verbouwen was, vond ik wel dat ik hem een extraatje mocht geven na een lange dag werken.

Ik geef de ingrediënten mee zoals ze beschreven staan door Wim in Libelle voor 4 personen. Zelf maakte ik de helft klaar aangezien we maar met z'n tweetjes zijn en ik moet eerlijk zeggen dat het toch nog wat veel was als aperitiefhapje. Eigelijk zou het voldoende zijn om 1 spiesje van 3 balletjes per persoon te serveren. Er moet immers nog plaats zijn voor de volgende gangen en met 3 balletjes kunnen de 3 sausjes uitvoerig geproefd worden.
Ingrediënten:
  • 600 g gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el gehakte peterselie
  • 450 g diepvriesbladerdeeg (ik gebruikte vers bladerdeeg uit het koelvak en dit werkt evengoed)
  • 1 ei
  • 100 g geraspte kaas
  • paneermeel
  • houten satéstokjes, 30 minuten in water geweekt
  • peper en zout
Voor de sausjes:
  • 300 ml mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 el gehakte dille
Bereiding:
  • Pel en snipper 1 teentje knoflook en meng het door het gehakt, samen met 2 eetlepels gehakte peterselie, het ei en het paneermeel. Gebruik zoveel paneermeel als nodig om een goed kneedbaar geheel te krijgen. Kruid met peper en zout.
  • Rol balletjes van het gehakt die iets groter zijn dan een grote knikker
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Indien je diepvriesbladerdeeg gebruikt, laat je dit ontdooien vooraleer het in reepjes van 2cm breed te snijden. Bij bladerdeeg uit het koelvak kan je dit onmiddellijk doen (lekker makkelijk). 
  • Prik telkens 3 balletjes op een satéstokje en weef er het bladerdeeg tussen. Ik rolde, gemakkelijkheidshalve, eerst het bladerdeeg rond de balletjes, legde ze met 3 op een rijtje en stak er het satéstokje door.
  • Leg de satés op een met bakpapier bedekte bakplaat en strooi er een beetje geraspte kaas over.
  • Bak de aperostokjes 15 à 20 minuten goudbruin in de oven. 
Voor de sausjes:
  • Verdeel de mayonaise in 3 delen. 
  • Voeg bij één deel de ketchup, zoete chilisaus en het kerriepoeder toe. Roer glad.
  • Pers in het volgende deel het teentje knoflook en roer er de gehakte peterselie, dille en bieslook door.
  • Voeg aan het laatste potje mayonaise de mosterd en kurkuma toe en roer glad.
  
Serveer de spiesjes met de dipsausjes bij het aperitief en succes gegarandeerd! En ieder heeft wel zijn favorietje dipsausje, hoewel ze alledrie heerlijk smaken!

1 opmerking: