zondag 28 oktober 2012

Kip Tikki Masala met gebakken rijst

Zoals vaak in het weekend, probeerde ik gisteren weer eens iets nieuws uit in de keuken. Als grote fan van het gerecht kip tikki masala, had ik het helaas nooit zelf gemaakt...tot gisteren. En het smaakte heerlijk! Ik ging aan de slag met een recept van Jeroen Meus, dat ik zelf een beetje heb aangepast.

Ingrediënten:

Voor de kip 'Tikka Masala'
  • 4 kipfilets
  • 1 dl yoghurt
  • 4 dl kokosmelk
  • 400 g tomatenstukjes in blik
  • 40 g gember
  • 2 rode uien
  • 1 rode chilipeper
  • 3 teentjes look
  • 1 limoen
  • 1⁄2 eetlepel kurkumapoeder
  • 1⁄2 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel pasta 'tandoori'
  • 1 eetlepel rode curry
  • scheutje arachideolie
Voor de rijst
  • 200 basmati
  • ui
  • scheutje arachideolie 

Bereiding:
  •  Snij de kipfilets in brede repen, en doe ze in een mengschaal.
  • Schep de yoghurt over de stukken kip en voeg de garam masala toe.
  • Doe er de vuurrode tandooripasta, de rode currypasta en het kurkumapoeder bij.
  • Rasp wat zeste van de limoen erbij. Snij de limoen middendoor en pers de helft van het sap bij het kruidige yoghurtmengsel.
  • Meng alles en laat de kip marineren.
  • Pel de teentjes look en snipper de chilipeper grof. Schil het stukje gember en snij de knol in stukjes. Doe alles in de blender en mix fijn.
  • Schenk een scheutje arachideolie in de pan en verhit ze op een matig vuur. Haal de stukken kip uit de marinade. (Veeg de yoghurtmarinade er een beetje af.) Bak de repen kipfilet kort aan beide zijden.
  • Pel de rode uien snipper ze fijn.
  • Doe de kip na enkele minuten in een apart schaaltje.
  • Stoof de snippers rode ui in de pan met aanbaksels van de kip. Voeg er nog een extra scheutje arachideolie bij. Roer regelmatig, zodat de ui niet aanbrandt.
  • Doe ook de gemixte smaakmakers uit de blender erbij. Blijf roeren.
  • Schenk de stukjes tomaat uit blik in de pan en schraap de aanbaksels met een houten lepel los.
  • Giet de kokosmelk erbij. Roer in de pan tot je een egale saus krijgt.
  • Zet het vuur lager en voeg de stukken kortgebakken kip toe.
  • Laat de kip ‘Tikka Masala’ nog 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Snipper de ui in fijne stukjes.
  • Neem een kookpot en verhit er een scheutje arachideolie in.
  • Stoof de stukjes ui kort en voeg dan de rijst toe. Roer en laat de korrels kort bakken.
  • Schenk dubbel zoveel water als je rijst gebruikte in de pot. (1/3 rijst en 2/3 water)
  • Zet het deksel op de pot en gaar de rijst op een zacht vuur. Kruid bij naar smaak.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen