dinsdag 12 april 2016

Tartaar van gerookte zalm met een moderne twist

Over dit gerechtje wil ik al een tijdje bloggen en vanavond vond ik eindelijk eens de tijd én goesting.

De zin om te koken is bij mij helemaal niet weg, maar met een beginnend stappertje die veel tijd en aandacht vraagt (en die uiteraard ook krijgt), is het niet altijd evident. De laatste weken kregen we wel elk weekend bezoek over de vloer die de beentjes onder tafel kwamen steken. In mijn zoektocht naar een fris, lekker voorgerechtje dat niet teveel tijd in beslag nam, kwam ik al snel uit bij een tartaar met gerookte zalm, zure room en bladerdeeggebak.


Ingrediënten:
  • 12 sneetjes gerookte zalm
  • 1 vel bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 kleine zure augurken
  • enkele takjes kervel
  • enkele sprieten bieslook
  • 1⁄2 citroen
  • 1 dl zure room
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 25 g witte sesamzaadjes
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor tot 180°C. Snij het vel bladerdeeg in gelijke repen van 2 tot 3 cm breed. Leg ze op een vel bakpapier of een bakmatje, op een vlakke ovenplaat. Klop een eierdooier los, samen met een klein scheutje water. Strijk de repen bladerdeeg in met het mengsel.  Strooi de sesamzaadjes over de repen deeg, en schuif ze in de oven van 180°C. Bak de repen bladerdeeg met sesam goudbruin krokant.
     
  • Kook de andere eieren hard en koel ze nadien in koud water. Pel de eieren en prak ze matig fijn met een vork.
     
  • Schep de zure room in een schaaltje. Voeg de mierikswortelpasta toe, wat vers citroensap, peper van de molen en een snuif zout.
     
  • Snij de zure augurken in schijfjes.
     
  • Geef de borden een likje van het zure roommengsel en schik daarop enkele plakjes gerookte zalm. Verdeel er wat geprakte eieren over en toefjes zure room met mierikswortel.
     
  • Breek de repen krokant bladerdeeg in stukjes zoals jij ze wil presenteren. Ik ging voor grote repen die je in de hand kon nemen, maar je kan evengoed het bladerdeeg in hapklare brokjes breken.
     
  • Werk de borden af met enkele schijfjes zure augurk, kappertjes en grof gesneden sprieten bieslook.

Kleine schilderijtjes in een handomdraai!

1 opmerking: