vrijdag 27 december 2013

Tiramisutaart

Kerstavond werd gezellig bij mijn ouders gevierd en om mama een beetje te ontlasten, stond ik in voor het dessert en het gebak. Ik besloot als gebak een kerstbuche te maken en een tiramisutaart. De laatste viel ontzettend in de smaak.

Ingrediënten:
  • 21 g gelatineblaadjes
  • 75 g boter
  • 1 kopje sterke koffie
  • 1 scheutje amaretto
  • 200 g speculooskoekjes
  • 1 pakje boudoirs
  • 25 cl volle room (+40% vetgehalte)
  • 125 g suiker
  • 500 g mascarpone
  • ongezoet cacaopoeder 
Bereiding:
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur.
  • Neem een tweede pannetje, giet daarin de sterke koffie en breng deze aan de kook. Voeg er (naar smaak) een scheut amaretto bij. 
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie. Roer het mengsel goed om, en laat het vervolgens afkoelen.
  • Gooi de speculooskoekjes in de blender en maal de koekjes fijn. 
  • Giet de gesmolten boter bij de gemalen koekjes en mix nog kort.
  • Neem de springvorm erbij en een vel bakpapier. Bedek de onderkant van het bakblik met een vel van het papier.
  • Schep de gemalen speculooskoekjes met boter in het bakblik. Verdeel het kruimelige mengsel over het hele oppervlak en druk het goed aan. Zo krijg je een gelijkmatige stevige taartbodem. 
  • Open het pak boudoirs en snij de koekjes in twee gelijke helften.
  • Schenk een beetje amaretto in een kommetje. Dep elke halve lange vinger met de ongesuikerde kant in de amaretto en bezet de binnenrand van de taartvorm rondom rond met rechtopstaande boudoirs. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat. Zet de koekjes stevig vast op de taartbodem.
  • Zet het bakblik in de koelkast.
  • Klop de room en suiker op tot een smeuïge luchtige slagroom.
  • Voeg de mascarpone toe aan de slagroom, zet de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen. 
  • Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen.
  • Verkruimel nog enkele boudoirs in een vijzel en zet de koekjeskruimels opzij.
  • Haal de taartbodem uit de koelkast en schep twee derde van het mascarponemengsel in het bakblik. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak.
  • Strooi een laag verkruimelde lange vingers over de vulling en schep daarover de rest van het mascarponemengsel. Verdeel het mengsel opnieuw gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak.
  • Plaats de taart in de koelkast en laat ze zeker 3 tot 4 uur opstijven.
  • Bepoeder het oppervlak van de taart met wat cacao, maak de springvorm los en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten