Ik ben echter opgegroeid in een gezin waar we alles moesten leren proeven en eten. Ik kan dus gerust een peer verorberen, maar zal er weinig van kunnen genieten. Stop de peer in een taart of combineer ze met chocolade en je hebt een heel ander verhaal. (zoetebekje...maar dat is nu toch wel zeker toegestaan met de zwangerschap, of niet soms?) Zondag is hier vaak al eens bakdag en ik besloot mijn bijdrage te leveren aan de Belgische fruitkwekers door een amandel-perentaart te bakken. (onder het mom alle beetjes helpen!)
Ingrediënten:
- 1 vel bladerdeeg
- 120 g boter (op kamertemperatuur)
- 100 g suiker
- 200 g amandelpoeder
- 140 g bloem
- 2 eieren
- 1 dl melk
- 1 vanillestokje
- 2 peren
- 2 eetlepels suiker
- scheutje amaretto
- 50 g amandelschilfers
Bereiding:
- Leg een bakpapier (of het vel waarin het bladerdeeg opgerold zit) in de taartvorm en leg daarop het bladerdeeg. Druk het deeg goed aan tegen de randen en snij het overtollige deeg af van de rand.
- Doe de bloem en het amandelpoeder in een mengschaal.
- Doe in een maatbeker de melk en de eieren en meng ze met een garde.
- Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en meng nog eens goed door elkaar.
- Schep de malse boter samen met de suiker in de mengkom van de keukenrobot en meng tot je een bleke massa bekomt.
- Voeg er het eiermengsel aan toe en laat alles even mengen voor er ten slotte ook de bloem en het amandelpoeder aan toe te voegen.
- Meng tot een egaal beslag.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit het in cirkels op het bladerdeeg. Op die manier heb je overal evenveel deeg. (zie foto hierboven)
- Verwarm de oven op 180°C.
- Schil de rijpe peren en verwijder het klokhuis. Snij in kwartjes.
- Schik de stukken peer op het taartbeslag en druk ze zachtjes aan. Leg de bolle zijde naar boven en laat de uiteinden van de peren naar elkaar wijzen in het midden van de taartvorm.
- Strooi amandelschilfers in een schaaltje en besprenkel ze met een scheutje amaretto
- Giet de eetlepels suiker in een tweede schaaltje en "paneer" de vochtige amandelschilfers.
- Verdeel de gesuikerde amandelen over het gebak.
- Bak de taart 45 minuten op 180°C.
- Laat de taart afkoelen alvorens ze bij het bakpapier uit de vorm te heffen.
Een snelle taart met toch dat tikkeltje extra door de gesuikerde amandelschilfers en overheerlijk!
Onze fruitboeren kunnen alweer tevreden zijn!
(Kleine opmerking: mijn peren waren nog niet rijp. Ik heb deze dus eerst 25 min gepocheerd in suikerwater waar ik een snuifje kaneel aan had toegevoegd. De peren zijn voldoende gepocheerd als ze van je mes glijden. Deze taart kan je niet maken met peren die niet rijp of niet gepocheerd zijn!)
ik maakte die ook al! maar met appels omdat ik geen peer meer had :D
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor het lekkere recept! Voordat ik hem in mijn receptenbundel stop, verander ik twee dingen: een snuf zout voeg ik toe en iets meer suiker. Zijn de twee eetlepels suiker bedoeld om door de boter te mengen en om het amandelschaafsel te paneren? Dan lijkt het me wel weinig. Ik had ""doyenne du comice"', een korte, dikke peer. Ik heb een halve in het midden gelegd en kwarten in een cirkel er om heen.
BeantwoordenVerwijderenNogmaals: Dank voor het recept!!
Snuifje zout kan naar eigen smaak, maar in eeen taart vind ik dit niet echt nodig. De 100 g suiker moeten bij de boter gemengd worden. De 2 lepels suiker zijn om de amandelschilfers te paneren.
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan en smakelijk!