De zorg voor kleine Seppe, huishoudelijke taken en de dagelijkse wandelingetjes beletten me echter om dit alles al te kunnen doen. We moeten dus nog een beetje zoeken en schipperen om alles in ons nieuwe schema gepropt te krijgen. Een van dezer zal het mij wel lukken (vastberaden!).
Het zonnetje geeft mij ondanks de korte nachten ook een vernieuwde energie. Donderdag leek mij het uitgelezen moment om het terras een grondige schrobbeurt te geven, de tuinmeubelen klaar te maken voor de zomer en iets nieuws op tafel te toveren.
Met een kleine baby die helaas last heeft van reflux en krampjes, krampjes die telkens de kop lijken op te steken op de momenten dat ik sta te koken of we aan tafel willen gaan, is het niet evident om te kokkerellen, laat staan samen een maaltijd te kunnen verorberen in alle rust. Donderdag is het dus wel gelukt! Seppe lag zalig te slapen in zijn parkje en wij konden genieten van de eerste maaltijd buiten op ons terras.
Beiden grote fan van de Italiaanse keuken besloot ik het niet te moeilijk te maken en liet ik mij inspireren door Vlaanderens meest populaire kok: Jeroen Meus. De klassieker Spaghetti alla Carbonara werd door hem een beetje "gezonder" gemaakt door groentjes toe te voegen.
Ingrediënten:
- 500 g spaghetti
- 250 g pancetta
- 500 g broccoli
- 300 g erwten
- 1 ui
- 1 teentje look
- 200 g pecorino
- 4 eieren
- nootmuskaat
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, en voeg een snuif zout toe. Hierin kook je straks de pasta.
- Breng ook water aan de kook in een kleinere pot. Hierin gaar je de roosjes broccoli.
- Snij de pancetta in gelijke blokjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Bak de stukjes pancetta goudbruin in de hete olie.
- Snij de broccoli in hapklare roosjes. Kook ze beetgaar.
- Doe de roosjes in een zeef en spoel ze onder koud water.
- Pel de ui, snij hem middendoor en snipper de stukken in fijne halve ringen. Plet de lookteen tot pulp. Roer beide door de stukjes pancetta en stoof ze glazig en plat. Zet het vuur nadien zacht.
- Kook de pasta beetgaar. Bewaar nadien een kopje met kookvacht van de pasta, alvorens je de slierten afgiet.
- Breek de eieren in een mengschaal en kluts ze los. Voeg een flinke hoeveelheid versgemalen peper toe.
- Rasp de pecorino fijn over het eiermengsel en meng.
- Strooi de erwten bij de gebakken pancetta met ui. Geef ze warmte op een matig vuur en voeg kort nadien de gare uitgelekte spaghetti toe.
- Schenk het kopje kookvocht van de pasta in de pot, voeg de broccoliroosjes toe en meng alles voorzichtig.
- Schenk het mengsel van ei en pittige schapenkaas over de pastabereiding en roer. Werk op een zacht vuur opdat het eiermengsel niet bakt. Er is enkel wat warmte nodig om de eieren te laten stollen en de kaas te laten smelten.
- Proef en kruid de pasta met extra peper.
- Stort de spaghetti alla carbonara in een serveerschaal en rasp er nog een restje pecorino over alvorens te serveren.
Hé, grappig. Ik maakte dat gisteren toevallig ook! Met lekker véél pecorino...
BeantwoordenVerwijderenmmmmmm, njam!
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er heerlijk uit! En het is zo logisch dat je die eerste weken / maanden op het ritme van je baby leeft en nauwelijks tijd over hebt voor andere dingen, ook al kriebelt het om te gaan koken en terug wat meer onder de mensen te komen. Dat komt allemaal wel terug: alles op zijn tijd. 't Is een cliché maar ze groeien zo snel. En als je dan terugkijkt op die baby-tijd ben je dat huilen en die reflux zo vergeten! Hier was onze derde een echte huilbaby en ondertussen is ze ook al weer 2 jaar.
BeantwoordenVerwijderenEn als het dan toch eens lukt om te koken, smaakt het des te heerlijker! Geniet ervan!!